log in

Последни новини

McLaren показа интериора на P1 GTR
Новини

McLaren показа интериора на P1 GTR

Компанията пуска уникална програма, подготовяща собственицит…

7094
McLaren показа интериора на P1 GTR
Новини

McLaren показа интериора на P1 GTR

Компанията пуска уникална програма, подготовяща собственицит…

7094
H6 с 1,5 битурбобензин с литрова мощ като на SLS AMG
Новини

H6 с 1,5 битурбобензин с литрова мощ като на SLS A…

Максимумът на въртящия момент от 202 Нм е достъпен в широк д…

6346
Най-бързата М6-ица в света!
Новини

Най-бързата М6-ица в света!

Най-бързата М6-ица в света BMW M6 Gran Coupé (F06) е тунинго…

6498
Ford Focus: нов облик, стар талант
Новини

Ford Focus: нов облик, стар талант

След фейслифта си Ford Focus продължава да демонстрира същия…

6015
Lotus предлага Exige S Automatic от януари
Новини

Lotus предлага Exige S Automatic от януари

6-степенната кутия е опция за купето и кабриолета Британскат…

5774
Abbes тунингова Corvette Stingray
Новини

Abbes тунингова Corvette Stingray

Моделът е получил аеродинамичен пакет, препрограмирано ECU, …

6265

Направи сам свой турбо комплект

Turbo Kit. Turbo, Турбо, Турбо Комплект, Турбиниране, Тунинг, Силов ТунингГотови турбо комплекти - предимства
Да търсиш турбо комплект е един много добър начин да добавиш от 15-100% мощност към твоя двигател. Едно от предимствата е че този комплект вече е тестван и изпробван.

Друго предимство е че можеш да си сигурен че всички нужни части са си вътре , за да ги инсталираш на колата си. Обикновенно всичко съвпада много добре, правейка цялата целият процес много по-лесен.


 Готови турбо комплекти - лимит

Турбо комплектите докато са лесни за инсталация имат и доста лимити. Обикновенно както повечето модификации на двигателя, публикуваните цифри на увеличение на мощността са завишени. Друг проблем е че всеки един турбо комплект е направен за точно определена апликация. Ако твоят двигател се различава дори съвсем малко от този , за когото е предназначен комплекта то турбото вече няма да има такъв ефект.

 

Собствени турбо комплекти

Колкото и странно да ви изглежда , да си направиш сам един такъв комплект не е час толкова трудно. Само ти трябва търпение и време, малко технически познания (ако си прочел внимателно статията ) и ще можеш сам да си сглобиш твой собствен "турбо комплект" на приемлива цена. Има три основни стъпки:

1. Избиране на двигател
2. Избиране на турбо
3. Сглобяване и монтиране на всички компоненти на комплекта

 

Turbo Kit. Turbo, Турбо, Турбо Комплект, Турбиниране, Тунинг, Силов Тунинг

 

 1. Избиране на двигател
Двигателите, които трябва да се избягват са тези, които работят на висока компресия и тези които са много малки (става дума за размер , не обем). Но дори и тези, които работят на висока компресия могат да бъдат съчетани с турбо, стига да може да издържи и горивото да е с достатъчно висок октан. Също има и малки турбонагнетители, които ще се поберат в многон малки двигатели.

Двигател тип "Over-engineered". Това са двигатели, които са конструирани много добре. Такива много често се поддават на повдигане на конските сили. Ако можете да намерите такъв ще е супер защото с прибавянето на турбото ще можеш да изсмучиш всяка една конска сила.

Подновяване на двигател. Много хора слагат турбо на двигатели, които вече имат изминати около 200,000км. Само че здравината е много важна. Ако разполагаш с малък бюджет за да направиш тази модификация, винаги можеш да използваш двигател втора употреба и по-късно да го подновиш из основи , той ще ти свърши работа. Ако пък разполагаш с повече пари, добре е да подновиш още преди да си сложил турбото. Само че трябва да си сигурен че използваш части, които ще издържат на мощността, която ще изкараш от двигателя.

Избор на разпределителен вал. Често заводските разпределителни валове са много подходящи за двигатели с турбо. Ако ще модифицираш разпределителния вал също, е хубаво да имаш зъбци, които имат застъпване и клапи с голяма подемна сила. Това ще намали ефектът на "задно налягане" ( при голяма скорост налягане при изхода на ауспух системата ще е по-голямо от колкото при приемната среда), без да намаля количеството коефициент на полезна дейност на двигателя (volumetric efficiency). Турбонагнетителите са много ефективни в това да се справят с всякакви проблеми свързани с потока, които натурално аспирираният двигател може да има. Такъва проблеми, които ще трябва да бъдат решени чрез "агресивен" разпределителен вал.

 

2. Избиране на турбо

Има няколко производители на турбо нагнетители, включително Garrett, Holset, KKK (или 3К или Borg Warner), Mitsubishi и IHI и др. известни. Всеки от тези производители произвеждат различни вариации на турбонагнетители, от които е почти винаги възможно да избереш точно този който съвпада най-добре на двигателят ти и изискванията му.

И така първата стъпка е да се останови какви са изискванията и нуждите ти. Например, двигател който работи на 100° F време има по-малко въздух в потока от двигател, на който приблизителната времева температура му е -20° F. Също така въздухат е с по-малка плътност (тънък) на по-високи нива (надморска височина), така че хора, които карат колите си в планините ще имат различни изисквания от тези на по-ниска надморска височина. Други въпроси, на които са нужни отговори са свързани с какво ускорение да тръгва и каква да е охладителната система.

След като тези въпроси са отговорени, трябва да се изчисли количеството въздух, което ще влиза с потока в двигателя - някъде между максималното завъртане и максималните конски сили на двигателя. Тези величини се слагат на всяка компресорна карта , за да определи кой компресор съответства най-добре на дадения двигател. По-подробно прочетете в как да четем компресорни карти.

След като е съставен листът с подходящи турбонагнетители, трябва да се избере едно турбо. Това може да стане като се прецени добре качеството и цената. Новите версии на турбото ще се представят по-добре, ще работят на по-висок коефициент на успиваемост и ще издържът по-дълго. Но по-старите видове са по-евтини и има дълъг живот, като се спазват ограниченията а едновременно с това работят на високо ниво на успиваемост.

 

3. Събиране и монтиране на останалите част на комплекта

Дори и след като вече имате двигател и турбо все още има части, които трябва да бъдат събрани.

Охладители: Интерколери и Водна инжекция. Избирането на вид охладителна система също има значение за избирането на турбо. За да имаш ползва от охлаждането на нагнетения въздух от детонациите и др. при същото ниво на усилване. за да разбереш виж интерколера и водната инжекция.

Допълнителен вход на гориво. Ако си решил да спред модификацията до допълна мощност или овладяване и добрата консумация на наситеността на въздуха, ще можеш да изкараш с нормалния поток на гориво. Но в повечето случай има нужда от допълнително гориво. Турбонагнетителя просто увеличава количеството кислород в двигателя при процеса на горене. Но без добаване на гориво в сместта ефектът няма да бъде никакъв. В такъв случай допълнителни инжекции трябва да бъдат избрани.

Инжекционовите двигатели ще имат нужда от още инжекции контролирани от различен контролер. В такъв случай системи за допълнително вкарване на гориво ще бъдат нужни, освен тези които са си с двигателя. Има няколко компании, които произвеждат такива контролери.

Карбураторите могат да бъдат снабдени с допълнително монтирани инжектори близо до приемните тръби. Главната идея е да запазиш малките начални дюзи , но да сложиш втори по-големи.

Омасляване на турбото. Много е важно турбото да получава масло. Трябва да наблюдавате внимателно нивото на маслото, ако намалява бързо слагайте още или пък просто вземете "корито" с по-голям обем. В противен случай рискувате много бързо износване на турбото и двигателя.

Приемна проводна инсталация. Това очевидно зависи от фланците на турбото и компресора. В приемната част материалите няма значение какви ще са. Водната инжекция ще иска по-издръжлив материал. Алкохолът и алуминия няма да могат да се миксират - нито пък водата и стоманата. Силиконовите маркучи са доста популярни, но са и доста скъпи. Малко по-традиционен, но евтин и лесен начин са радиаторните маркучи.

Газопроводна инсталация. За газопроводната инсталация има много голямо значение материала, поради високите температури. Ако можете използвайте заводските стоманени тръби, защото те имат издръжливост на много висока температура и ще съвпаднат отлично с двигателя.Ako не можете тогава ще трябва да си намерите подходящи. Такива може да са тези от неръждаема стомана с тънък размер, специално направени за висока температура или от гладка стомана с тънък размер. Има различни виждания за това дали да ги облицоваш, да ги прибереш или просто да ги оставиш открити. Предимството на това да ги облицоваш е че отделяш топлината която се създава от другите компоненти под капака. Taka или иначе ще е най-добре да следиш температурата на изходните газове.

Сглоби всичко заедно. На този етап имаш всичко нужно за един турбо комплект. Сега остава само да ги сглобиш. Най-важните неща от които трябва да се пазиш е да няма прекалено малко или голямо състояние на горивото - по-специално прекалено малко!