log in

Полезно

Полезни статии

Тук ще намерите всякакъв тип полезни съвети, мнения и статии. Ревюта на автомобили 2-ра употреба,

съвети за огледи, съвети за ремонти и много други.

Екипът на Авто Каталог събира материали и подбира най-интересните и полезни от тях.

Глобите за шофьори в 36 европейски страни

Вижте колко са допустимите промили за управление на автомобил и колко ще ви струва нарушаването на правилата в различни държави от Стария континент

Карате често в чужбина? Тогава при всички положения тази публикация ще бъде полезна за вас. Speed-Press събра данни за глобите в 36 европейски страни. Разгледайте нашия списък, за да разберете къде за нарушенията „таксуват“ най-солено и колко промила са допустими за шофьорите в отделните страни. Сравнение на 36 държави: вижте колко високи са глобите в различни европейски държави (източник: АDAC, AVD; данни от април 2014 г.). 

Кога да доливаме или сменяме маслото?

 

При експлоатацията на автомобила маслото в двигателя постепенно се изразходва - определено количество се изпарява, изгаря - и затова е важно да се проверява нивото му.
Препоръчително е да проверявате редовно нивото на моторното масло в картера и да не се изчаква светването на червената лампичка на таблото.
Ако при измерване нивото, то е под минимума, а са изминати например по-малко от 4000 километра - разходът на масло е завишен, което не е нормално. Трябва да се долее и задължително да се провери причината за големия разход.

Как да изберем сами моторното масло?

 Само преди няколко години автомобилите ни бяха от една порода, гумите - от един завод, бензинът - от едни бензиностанции. Поправяхме ги сами, миехме ги сами, използвахме един вид масло, сменяхме си го сами…

Днес улиците са изпъстрени с всякакви автомобили, поправяме ги в оторизирани сервизи, ходим на автомивки, а за маслото дори и не се замисляме - препоръчват ни го компетентни хора, а ние не се мърсим да го сменяме. Въпросът е дали маслото, което се грижи за двигателя на личния ни автомобил, е най-подходящо? И знаем ли как да го подберем сами? Или поне да разберем дали майсторът е компетентен.

Лятна течност за чистачките или вода?

 

Някой автолюбители смятат че покупката на специална течност за чистачките през лятото си е чиста загуба на пари, други напротив, ползват единствено и само такава течност, а има и такива, които си я правят сами от пречистена или т.нар. „изворна” вода която продават в магазините и добавят малко миещ препарат. Кой е прав и кой крив няма да обсъждаме, нашата цел е да разгледаме плюсовете и минусите всички варианти а избора си е напълно и само Ваш. Въпреки че на пръв поглед няма нищо особено в темата с лятната течност за чистачките и тя си има своите нюанси, от които както ще се изясни по-долу може да зависи до голяма степен безопасността Ви, особено на любителите на по-високите скорости. Общо взето вариантите са три, да се ползва готова течност която се продава навсякъде, чешмяна вода или течност собствено производство, така да я наречем. 

Налягане в гумите и поведение върху мокра настилка

Защо правилното налягане в гумите е от особена важност при движение в дъжд.Повечето шофьори знаят, че товароносимостта на една автомобилна гума зависи от нейните размери и налягането на въздуха в нея. По-голямата гума и по-високото налягане осигуряват по-висока товароносимост и обратно – по-малката гума с по-ниско налягане носи по-малък товар. Какво се получава, когато предписаното от производителя налягане в гумите не бъде спазено?  Гума, карана с по-ниско от предписаното налягане ще се износи по-бързо в краищата, отколкото в средата. Това се дължи на липсата на достатъчно налягане, което да позволи на средната част на гумата да понесе съответната част от теглото на автомобила. Правилно напомпаната гума получава достатъчно сила от въздуха в нея, така че тежестта се разпределя равномерно по нейната широчина. Малко хора обаче са наясно, че наред с неправилното износване, пониженото налягане в гумите повишава значително риска от аквапланинг и загуба на сцепление върху мокра пътна настилка.

“Морзовата“ азбука на автомобилните светлини

Някои неписани правила на невербалното общуване зад волана

Молба за помощ, поздрав от приятел, ругатня, предупреждение за полицейски патрул – шофьорите по цял свят си разменят светлинни сигнали, за да контактуват помежду си на пътя. Такова нещо като автомобилно „есперанто“ все още няма, но съществуват някои популярни знаци, наложили се като неписани правила. Разбира се, преди всичко трябва да преценяваме конкретната ситуация, защото често сигналите имат противоречиво значение. За по-сигурно при възможност се вгледайте и в изражението на шофьора срещу вас. 
 

Какво да проверим преди покупката на употребяван автомобил?

Пазарът на употребявани автомобили в България е като море от боклуци, в което трябва да избереш най-малкото зло. Вижте за какво трябва да внимавате, ако сте решили да си купувате кола от втора (в добрия случай) ръка

Кошмарът на всеки, който си е купил употребяван автомобил, е да покаже гордо новата си кола и приятелите му веднага да започнат да откриват дефекти – и в крайна сметка да се окаже, че машината е удряна, ремонтирана калпаво и на всичко отгоре е с превъртян километраж! Но как бихте могли да се предпазите от съмнителни оферта? Като при закупуването стриктно спазвате тези 9 точки. Благодарение на тях дори лаиците ще могат да разпознаят измамата.
 
Вземете на уговорената среща втори човек. Четири очи виждат по-добре от две. Гледайте внимателно продавача – нервен ли е? Говори ли непрестанно, за да ви разсее? Пробното шофиране е задължително и в случай че се съмнявате, помолете професионалист за съвет. Задължително направете тестово шофиране и ако имате съмнения за нещо, обърнете се към професионалист. Отделете достатъчно време за избор и планирайте пари за бъдещите ремонти.

Употребяваните автомобили на ужаса

Тези автомобили направо подлудяват специалиста по употребявани автомобили на AUTO BILD Ларс Буземан

Търсите предизвикателство? Трилър? Или дори приключения? Тогава трябва да се замислите за покупката на употребяван автомобил със серийно автоматично саморазрушаване. Ръждата, течовете на масло, разбитото кормилно управление или „побърканата” електроника ще внесат разнообразия в скучното автомобилно всекидневие. И ще увеличат броя на познатите ви: служителите от пътната помощ, шофьори на репатраци, механици и търговци на резервни части, които със сигурност ще станат ваши близки приятели.