log in

Новини

Десет години MINI Cabrio

На международното автомобилно изложение в Женева в началото на март 2004 година за пръв път се появява най-красивият предвестник на лятото.

Преди десет години, само няколко седмици преди началото на пролетта, се появява най-красивият предвестник на лятото. На международното автомобилно изложение в Женева в началото на март 2004 година за пръв път е представено MINI Cabrio. И така вече десет години откритият четириместен модел на британската премиум марка привлича лъчите на слънцето по булевардите и междуградските пътища по целия свят.
От самото начало MINI Cabrio сигнализира освежаваща откритост, индивидуален характер и в същото време ясна маркова идентичност. Изправеното предно стъкло позволява след отваряне на текстилния гюрук водачът, пътникът до него и пътниците на задната седалка да се озоват под открито небе. Късите надвеси отпред и отзад, големите арки на калниците, високата странична линия и множеството типични за марката дизайнерски елементи не оставят никакво съмнение по отношение на принадлежността на открития автомобил с четири места към британското семейство. Освен това прецизно дефинираната форма на покрива при затворен мек гюрук позволява запазване на типичните за MINI пропорции.
 
Уникалното в сегмента на откритите малки автомобили премиум качество и хитроумната функционалност също поставят ярки акценти. Така например още при първото поколение на MINI Cabrio с електрохидравличен механизъм на гюрука той може или да се отваря напълно с натискане на бутон, или само предната част да се измества назад с 40 см. Тази конструкция тип „шибедах” позволява добре дозирано подаване на чист въздух и функционира при скорост до 120 км/ч.
 
Отварящият се надолу капак на багажника, системата Easy-Load, издигащата се нагоре рамка на гюрука и сгъваемите облегалки на задните седалки осигуряват необичайна за този сегмент гъвкавост. Всестранните качества на MINI Cabrio го превръщат бързо в успешен модел по целия свят. Високото качество и популярност пък му позволяват отрано да се хвали със запазване на висока стойност при продажба. През 2007 година MINI Cabrio за пръв път оглавява класацията„Wertmeister“ на специализираното автомобилно списание „Auto Bild“. Междувременно върховите класирания в тази класация се превръщат в традиция, която се продължава и от актуалното поколение на MINI Cabrio.
 
Второто поколение на пъргавия „търсач на слънчевите лъчи” се появява през 2009 година, точно за 50-годишния юбилей на марката. С еволюционно модернизирания си, още по-спортен дизайн, мощните и в същото време по-ефективни двигатели, по-изтънченото премиум излъчване в интериора, оптимизираният обзор и множеството иновативни функции, новото MINI Cabrio продължава успешната история на предшественика си.
Неговата единична, почти невидима и издигаща се само при необходимост дъга за защита при преобръщане, както и повишената здравина на каросерията гарантират сериозен напредък по отношение на сигурността.  Висококачественият текстилен гюрук и стъклен заден прозорец с подгряване осигуряват още по-добри акустични качества и по-висок комфорт. Покривът можеше да бъде отворен или затворен напълно за 15 сек при скорост до 30 км/ч.
Нова и напълно уникална функция е въведеният Always Open Timer. Той измерва с точност до минута времето, през което шофираме при отворен покрив. Запазена е и функцията „шибедах” на гюрука, както и гъвкавата концепция на товарене. Задният капак вече се оборудва със скрити панти, увеличена е и вместимостта на багажника: от 125 до 170 литра при отворен покрив респективно 660 литра при затворен покрив.
 
Значително е разширена и гамата от двигатели. За MINI Cabrio вече се предлагат три бензинови и два дизелови агрегата. Програмата включва MINI One Cabrio с 98 к.с., MINI Cooper D Cabrio със 112 к.с., MINI Cooper Cabrio със 122 к.с. и MINI Cooper SD Cabrio със 143 к.с., както и MINI Cooper S Cabrio със 184 к.с. Освен това откритият модел с четири врати за пръв път се предлага и като екстремно спортен върхов атлет. MINI John Cooper Works Cabrio веднага предизвика бурна и възторжена реакция с турбодвигателя си с мощност 155 кВт/ 211 к.с. Всички варианти на модела се предлагат със серийна шестстепенна механична скоростна кутия или с опционална шестстепенна автоматична трансмисия.
Агенция Speed-Press